Doc.gr

Μητρικός θηλασμός

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013
Μητρικός θηλασμός
Το μητρικό γάλα αποτελεί πλήρη και ιδανική τροφή για το βρέφος εώς την ηλικία των 5-6 μηνών μετά παράλληλα πάντα με το μητρικό θηλασμό γίνεται σταδιακά και η εισαγωγή των στερεών τροφών.
Το ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος προέρχεται απο τις θηλαστικές κινήσεις του στόματος του βρέφους στη θηλή του μαστού και απο την ικανοποιητικη κένωσή του.
Οι κινήσεις αυτές διεγείρουν τον υποθάλαμο και την υπόφυση για την παραγωγή της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης.
Η προλακτίνη προκαλεί την παραγωγή γάλακτος απο τα κύτταρα του μαστού, ενώ η ωκυτοκίνη προκαλεί σύσπαση στο μαζικό αδένα και προωθεί το γάλα προς τη θηλή. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει αμέσως( μισή με μια ώρα μετα τον τοκετό),αν καθυστερήσει πάνω απο 36 ώρες η πιθανότητα για ένα επιτυχημένο θηλασμό μειώνεται, γιατί εξασθενεί το αυτόματο αντανακλαστικό του θηλασμόυ που έχουν τα νεογνά από τη γέννηση.

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό το γάλα που παράγεται ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες και ανοσοσφαιρίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και το προστατεύουν από ασθένειες. Η παραγωγή του γάλακτος επηρεάζεται απο στρεσογόνα αίτια και μπορεί να γίνει πλήρης αναστολή του γι' αυτό, είναι απαραίτητη η ψυχραιμία,η υπομονή  και η ηρεμία της μητέρας.

Τα περισσότερα βρέφη θηλάζουν μόνο για 10 λεπτά από κάθε μαστό, άλλα θηλάζουν πιό νωχελικά για 20 λεπτά.

Το περισσότερο γάλα προσλαμβάνεται στα πρώτα λεπτά της διατροφής, το 50% στα πρώτα 2 λεπτά και το 80-90% στα πρώτα 4 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού γίνεται εναλλαγή των μαστών, το μωρό πρέπει να θηλάζει και από τους δύο μαστούς, ώστε κάθε μαστός
να ενεργοποιείται.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού,αφού περιέχει αντισώματα που το προστατεύουν απο λοιμώξεις. Τα βρέφη που θηλάζουν νοσούν σπανιότερα απο οξεία μέση ωτίτιδα ,πνευμονία,βρογχιολίτιδα,γαστρεντερίτιδα. Το μητρικό γάλα περιέχει γαλακτοφερρίνη,μιά πρωτεϊνη που συνδέεται με το σίδηρο και έχει ανασταλτική δράση στην  ανάπτυξη της E.coli στο έντερο και μπορεί να προφυλάξει απο λοιμώξεις που οφείλονται σε μερικά είδη E.coli.

2. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελλοντικά παχυσαρκία,σακχαρώδη διαβήτη ή κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

3. Τα βρέφη που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλέργιας και με πιό ήπια μορφή. Το μητρικό γάλα είναι κατάλληλη τροφή για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στη πρωτεἰνη του γάλακτος αγελάδος και σύνδρομα δυσαπορροφησης(επίμονες διάρροιες,κολίτιδες).

4. Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει στη πνευματική ανάπτυξη και ωριμότητα του παιδιού. Βρέφη που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από αυτά που δεν θηλάζουν.

5. Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεἴνες για τη ανάπτυξη του νεογνού, βιταμίνες A,C,E και λιπαρά οξέα για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

6. Ο μητρικός θηλασμός συμβάλει στη δημιουργία της πιο τρυφερής και ζεστής σχέσης!Στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού.

7. Το μητρικό γάλα είναι στείρο μικροβίων.

8. Δεν κοστίζει.

9. Είναι άμεσα έτοιμο και στη κατάλληλη θερμοκρασία(δεν χρειάζεται αποστείρωση,προθέρμανση,παρασκεύη).

10. Είναι έυπεπτο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
1. Μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

2. Ισχυροποιεί τα όστα και προστατεύει τη μητέρα απο οστεοπόρωση.

3. Επιταχύνει την επαναφορά της μήτρας στο κανονικό μέγεθος και επιβραδύνει την επάνοδο της εμμήνου ρύσης.

4. Συμβάλει στη καλη ψυχική υγεία της μητέρας,η μητέρα αισθάνεται συναισθηματική πληρότητα.

5. Ο μητρικός θηλασμός καιεί θερμίδες και βοηθάει στην ευκολότερη απώλεια βάρους, το βαρός σώματος επανέρχεται πιο γρήγορα στα φυσιολογικά για την κάθε μητέρα επίπεδα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
1. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει αμέσως(μισή με μια ώρα μετά τον τοκετό),γίνεται καθαρισμός με χλιαρό νερό και κρατείται το νεογνό στη κοιλιά ή στο στήθος της μητέρας , ώστε να είναι σε επαφή με το δέρμα του μαστού και τοποθετείται η θηλή στο κέντρο του στόματος του νεογνού.

2. Την ὠρα του θηλασμού το βρέφος πρέπει να πεινά,να είναι καθαρό και στεγνό σε ιδανική θερμοκρασία,να το κρατάει η μητέρα σε άνετη ημικαθιστή θέση για να απολαμβάνει το γεύμα του.

3. Η μητέρα πρέπει να είναι άνετη και ήρεμη,το βρέφος κρατιέται άνετα με το πρόσωπο κοντά στο στήθος της μητέρας με το ένα χέρι, ενώ το άλλο κρατά το μαστό κατά τέτοιο τρόπο,ώστε η θηλή να είναι εύκολα προσιτή στο στόμα του βρέφους και να μην αποφράζει τη μυτούλα του μωρού.Το στόμα του βρέφους πρέπει να πιάνει καλά τη θηλή, ώστε να μην καταπίνει αέρα.

4. Τα νεογνά τις πρώτες βδομάδες θηλάζουν συχνά(κάθε 2 ώρες ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα),το βρέφος πρέπει να αφήνεται να θηλάζει μέχρι κορεσμού,όταν το βρέφος τελειώσει δεν πρέπει να "τραβιέται" απότομα από το στήθος,αν το βρέφος δεν "ξεκολά"από το στήθος ,η εισαγωγή ενος δακτύλου στη γωνία του στόματος του βρέφους διευκολύνει να αφήσει την θηλή. 'Οταν τελειώσει ο θηλασμός το βρέφος κρατιέται όρθιο στο ώμο της μητέρας χτυπώντας απαλά την πλατούλα για το βοηθήσει να ρευτεί.

5. Χτυπήματα στα πέλματα ή ταρακουνήματα ή τσιμπήματα για να ξύπνησουμε το βρέφος για να θηλάσει είναι ανεπίτρεπτα και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στο βρέφος και αποστροφή προς το θηλασμό και αποτυγχάνει.

6. Αποφυγή χορήγησης συμπηρώματος ξένου γάλακτος,η παραγωγή του μητρικού γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του αναπτυσσόμενου βρέφους.

7. Η μητέρα πρέπει να προσέχει το διαιτολόγιο της, να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη,να μην καπνίζει,να περιορίζει το καφέ,να μη καταναλώνει τροφές που προκαλούν αέρια στο παιδί.Οταν το βρέφος έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδος,η μητέρα πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προιόντα.

8. Αποφεύγεται η χρήση πιπίλας το πρώτο καιρό, γιατί προκαλεί σύγχυση των θηλών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΑΛΑ
1. Αλλάζεται πάνες συχνά τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα γιατί έχουν βραχεί και έχει 2-5 κενώσεις την ημέρα,τα ούρα πρέπει
να είναι ανοιχτόχρωμα και όχι σκούρα ή πορτοκαλί.

2. Σταθερή αύξηση του βάρους του βρέφους( τους πρώτους 3 μήνες περίπου 25-30gr την ημέρα)

3. Κοιμάται καλά, είναι ήρεμο, δεν κλαίει, δείχνει υγιές.

Καλή επιτυχία σε όλες τις μανούλες που θηλάζουν,χρειάζεται ψυχραιμία και γαλήνη στη τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια,θετική σκέψη και
όχι απογοήτευση.
Οι παραπάνω συμβούλες και μερικές ακόμα που θα συζητήσετε με το παιδίατρο θα βοηθήσουν να προσφέρεται αυτό το πολύτιμο Δώρο στο
μωρό σας.



παιδίατρος Κατερίνα Ζερβού

Πυρετικοί σπασμοί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013
Πυρετικοί σπασμοί
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη αιτία σπασμών στα παιδιά και εμφανίζονται με τον πυρετό. Εκδηλώνονται στο 2-5% του παιδικού πληθυσμού, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 5 ετών και συνήθως, εμφανίζονται στο πρώτο εικοσιτετράωρο του πυρετού. Πιθανολογείται, ότι οφείλονται στην ανωριμότητα κέντρων του εγκεφάλου να αντιδράσουν στην απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού, συνεπώς θεωρούνται ως σύνδρομο αντιδραστικών σπασμών. Συνήθως ,υπάρχει γενετική προδιάθεση και θετικό οικογενειακό ιστορικό σπασμών σε ένα απο τους δύο γονείς. Οι πυρετικοί σπασμοί διακρίνονται σε απλούς(γενικευμένοι τονικοκλονικοί διάρκειας μικρότερης απο 15 λεπτά και χωρίς υποτροπή τις επόμενες 24 ώρες) και σε σύνθετους, όταν είναι εστιακοί ,έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά ή όταν τα επεισόδια είναι περισσότερα από ένα σε 24 ώρες.

Κατά τη διάρκεια των σπασμών το παιδί παρουσιάζει απώλεια συνείδησης(χάνει τις αισθήσεις του,δεν έχει επαφή με το περιβάλλον),τα μάτια είναι συνήθως ανοιχτά,το βλέμμα είναι προσηλωμένο στο κενό,έχει συσπάσεις(σπασμούς) των χεριών και των ποδιών και ωχρότητα ή κυάνωση δέρματος. Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως < 1λεπτό αλλά μπορεί να διαρκέσει εώς 15 λεπτά. Αμέσως μετά το επεισόδιο το παιδί δεν θυμάται το συμβάν είναι υπνηλικό και υποτονικό.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι καλοήθης κατάσταση, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν απο τους σπασμούς εκτός αν παραταθούν πανώ απο 15 λεπτά.
Πριν καταλήξουμε στη διάγνωση των πυρετικών σπασμων πρέπει να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που προκαλούν σπασμούς με ή χωρίς πυρετό, όπως λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος(πχ μηνιγγίτιδα),ηλεκτρολυτικές διαταραχές(Na,K,Ca),διαταραχές του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα,μεταβολικά νοσήματα.
Οι πυρετικοί σπασμοί έχουν την τάση να υποτροπιάζουν,ιδίως στο 50% των παιδιών που εμφανίζουν σπασμούς πριν το 1ο έτος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ
1. Παραμένουμε ψύχραιμοι
2. Μεταφέρουμε το παιδί σε ασφαλές μέρος μακριά από αιχμήρα αντικείμενα για να αποφύγουμε πιθανό τραυματισμό.
3. Ξαπλώνουμε το παιδί σε πλάγια θέση, ώστε να αποφύγουμε πιθανή εισρόφηση
4. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του παιδιού
5. Σε περίπτωση πυρετού χορηγούμε αντιπυρετικά απο το ορθό,ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
6. ΔΕΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ,ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ
7. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει διαζεπάμη την χορηγόυμε από το ορθό αν δεν λυθούν οι σπασμοί σε 10 λεπτά
8. Εάν είναι το πρώτο επεισόδιο σπασμών που παρουσιάζει το παιδί σας ή αν έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά μεταφέρουμε το παιδί στο παιδίατρο ή στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί εαν πρόκειται για επεισόδιο απλών πυρετικών σπασμών.