Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013
Πυρετικοί σπασμοί
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη αιτία σπασμών στα παιδιά και εμφανίζονται με τον πυρετό. Εκδηλώνονται στο 2-5% του παιδικού πληθυσμού, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 5 ετών και συνήθως, εμφανίζονται στο πρώτο εικοσιτετράωρο του πυρετού. Πιθανολογείται, ότι οφείλονται στην ανωριμότητα κέντρων του εγκεφάλου να αντιδράσουν στην απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού, συνεπώς θεωρούνται ως σύνδρομο αντιδραστικών σπασμών. Συνήθως ,υπάρχει γενετική προδιάθεση και θετικό οικογενειακό ιστορικό σπασμών σε ένα απο τους δύο γονείς. Οι πυρετικοί σπασμοί διακρίνονται σε απλούς(γενικευμένοι τονικοκλονικοί διάρκειας μικρότερης απο 15 λεπτά και χωρίς υποτροπή τις επόμενες 24 ώρες) και σε σύνθετους, όταν είναι εστιακοί ,έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά ή όταν τα επεισόδια είναι περισσότερα από ένα σε 24 ώρες.

Κατά τη διάρκεια των σπασμών το παιδί παρουσιάζει απώλεια συνείδησης(χάνει τις αισθήσεις του,δεν έχει επαφή με το περιβάλλον),τα μάτια είναι συνήθως ανοιχτά,το βλέμμα είναι προσηλωμένο στο κενό,έχει συσπάσεις(σπασμούς) των χεριών και των ποδιών και ωχρότητα ή κυάνωση δέρματος. Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως < 1λεπτό αλλά μπορεί να διαρκέσει εώς 15 λεπτά. Αμέσως μετά το επεισόδιο το παιδί δεν θυμάται το συμβάν είναι υπνηλικό και υποτονικό.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι καλοήθης κατάσταση, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν απο τους σπασμούς εκτός αν παραταθούν πανώ απο 15 λεπτά.
Πριν καταλήξουμε στη διάγνωση των πυρετικών σπασμων πρέπει να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που προκαλούν σπασμούς με ή χωρίς πυρετό, όπως λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος(πχ μηνιγγίτιδα),ηλεκτρολυτικές διαταραχές(Na,K,Ca),διαταραχές του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα,μεταβολικά νοσήματα.
Οι πυρετικοί σπασμοί έχουν την τάση να υποτροπιάζουν,ιδίως στο 50% των παιδιών που εμφανίζουν σπασμούς πριν το 1ο έτος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ
1. Παραμένουμε ψύχραιμοι
2. Μεταφέρουμε το παιδί σε ασφαλές μέρος μακριά από αιχμήρα αντικείμενα για να αποφύγουμε πιθανό τραυματισμό.
3. Ξαπλώνουμε το παιδί σε πλάγια θέση, ώστε να αποφύγουμε πιθανή εισρόφηση
4. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του παιδιού
5. Σε περίπτωση πυρετού χορηγούμε αντιπυρετικά απο το ορθό,ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
6. ΔΕΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ,ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ
7. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει διαζεπάμη την χορηγόυμε από το ορθό αν δεν λυθούν οι σπασμοί σε 10 λεπτά
8. Εάν είναι το πρώτο επεισόδιο σπασμών που παρουσιάζει το παιδί σας ή αν έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά μεταφέρουμε το παιδί στο παιδίατρο ή στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί εαν πρόκειται για επεισόδιο απλών πυρετικών σπασμών.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: